Věra Šťovíčková-Heroldová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Věra Šťovíčková-Heroldová
Narození3. listopadu 1930
Praha
Úmrtí30. října 2015 (ve věku 84 let)
Praha
Povolánínovinářka, překladatelka, spisovatelka, redaktorka a publicistka
Tématapřeklad, překlady z francouzštiny, překlady z angličtiny a publicistika
Manžel(ka)Erich Herold
Seznam dělSouborném katalogu ČR
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Věra Šťovíčková-Heroldová (3. listopadu 1930 Praha30. října 2015 Praha) byla česká rozhlasová novinářka a překladatelka.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Narodila se v rodině taxikáře a posluhovačky. Otec jí z finančních důvodů nechtěl dovolit studovat, ale studium si vyvzdorovala - přihlásila se na reálné gymnázium Ch. Masarykové v Praze, které jako jediné nevyžadovalo souhlas rodičů - ten nakonec zpětně získala pod podmínkou, že si na studium vydělá sama.[1] Po maturitě v roce 1949 nastoupila do Československého rozhlasu, od roku 1959 byla rozhlasovou zpravodajkou Africe a o svém tamním působení vydala čtyři knihy reportáží (Africké perokresby roku 1960, Afrika rok jedna 1963, Prostor pro naději 1967 a Bouře nad rovníkem 1967). Po invazi vojsk Varšavské smlouvy se zapojila do protiokupačního vysílání. V reakci na to byla nejdříve v roce 1869 přeřazena a později, v roce 1970, z rozhlasu i z KSČ vyhozena. Po odchodu z rozhlasu byla krátce asistentkou v Náprstkově muzeu, kde se seznámila se svým budoucím manželem a tehdejším ředitelem muzea, etnologem Erichem Heroldem (1928–1988). Z vůle komunistické strany však byla opět nucena odejít.[1] Dále pracovala jako uklízečka a jako obchodnice s kyselinou sírovou v Ústředních skladech (na doporučení Petra Pitharta), kde zůstala až do Sametové revoluce;[1]. Především se však věnovala překladům beletrie z angličtiny a francouzštiny. Podepsala Chartu 77, kvůli čemuž se ocitla v hledáčku Státní bezpečnosti, která se ji snažila ještě v 80. letech opakovanými výslechy psychicky zlomit a přinutit tak k tomu, aby svůj podpis odvolala.[2] Protože v 70. a 80. letech nesměla publikovat, vydávala své překlady pod jmény přátel (Libuše Boháčková, Věra Bystřická, Zlata Černá, Josef Kandert, Hana Knížková, Greta Mašková, Eva Musilová, Dušan Zbavitel). Společně s manželem Věra Šťovíčková napsala knihu o africkém orálním umění a přeložila do češtiny klasickou knihu Jamese Frazera Zlatá ratolest.

S Náprstkovým muzeem odborně spolupracovala i po svém nuceném odchodu, i po revoluci - například roku 1993 jako spoluautorka výstavy Africký ornament a tvar (s Josefem Kandertem).

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c Věra Heroldová-Šťovíčková (1930 - 2015). www.pametnaroda.cz [online]. [cit. 2024-03-09]. Dostupné online. 
  2. Archiv bezpečnostních složek. Svazek číslo 834864, Signatura KR-834864 MV.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]